Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Профил на pastryfactory
Име:
Kirina Boykova

Статистика
Популярни постинги:
0

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
0

Блогъри добавили в любими:
0

Блог вълни:
0
Последни постинги
След престъпно дълго закъснение публикувам една рецепта, която чака своя ред още от Нова година.

Арменско ашуре

Ето ги и продуктите, които ще ви трябват:

500 гр. жито
150-200 гр. сурови белени бадеми
150-200гр. суров лешник
150-200гр. сурови орехи
100 гр. стафиди
150 гр. сушени плодове (кайсии, сливи, фурми)
по 1 ч. л. настъргана лимонова и портокалова кора
1 бурканче сладко от зелени смокини
350 гр. захар



                                                                               



Житото се измива, залива се с 1 ½ л. вода и се вари (докато заври на силен огън,а после котлонът се намалява) около 1 час. След това изключваме котлона, тенджерата с житото се покрива с кърпа  и се захлупва с капака. Отгоре отново се покрива с много плътна кърпа, за да може житото да се задуши. Така престоява около 2 часа. Когато се отвие, житото трява да е поело цялата вода.

Към житото отново добавяме вода,за да го покрие горе-долу два пръста. Включваме котлона на висока степен, а след като заври, температурата се намалява. Добавяме ядките, стафидите и сушените плодове, сладкото от смокини, корите от лимон и портокал,а най-накрая добавяме и захарта, като количеството може да варира, в зависимост от вкуса ви (м/у 300 и 400 гр.) по желание може да добавите и 1 с.л. розова вода,но аз не съм слагала и пак стана много вкусно.

Така сместта се вари още около 20 мин., като при нужда се добавя вода- сместта трябва да е по-течна и житото да е покрито около един пръст. След като минат 20 мин. разсипваме в купички или в общ съд (както ви харесва), като то все още е течно(това да не ви притеснява, то ще се сгъси като изстине); поръсваме с канела, настъргани орехи и пудра захар (по желание).

 



Сервира се охладено!



Категория: Рецепти
Прочетен: 31262 Коментари: 24 Гласове: 2

Категория: Рецепти
Прочетен: 2702 Коментари: 0 Гласове: 1

Предпразнично искам да ви споделя една рецепта за шоколадово суфле,на която попаднах скоро.

Въпросната рецепта беше представена като „класическо шоколадово суфле“, но тъй като моите готварски умения са само любителски, извинявам се, ако подведа някого с този десерт.

Ето ги и нужните продукти:

захар 65гр.
натурален шоколад (70% какао) 150гр.
жълтъци 3бр.
белтъци 5бр.
щипка сол



Започваме с разтапянето на шоколада на водна баня.



След това, разбиваме белтъците с щипката сол, докато станат на пухкав сняг. Докато ги разбиваме, прибавяме към тях и захарта.


Отделно разбиваме 3те жълтъка и леко охладения шоколад като прибавяме и една ч.ч. от разбитите белтъци. После добавяме остатъка от белтъците и разбъркваме внимателно.

   

Загряваме фурната на 180 градуса. Намасляваме 6 формички за суфле (оказа се обаче,че сместа стана повече отколкото би се побрала в 6 формички,така че се запасете с резервни форми предварително.)

   

Внимателно разпределяте сместта във формичките,като ги пълните на 2/3 от обема им. Пече се от 5 до 7 мин. Много деликатен е моментът с изваждането на суфлето- ако веднага отворите фурната, ще спадне. Аз бях чела,че е добре да се остави във фурната,докато изстине леко,обаче моето май се препече повече от необходимото (суфлето трябва да остане течно във вътрешността си). Ако вие имате изпитан метод или рецепта са зашеметяващо суфле,много бих се радвала да я споделите. Позволявам си последен съвет- не отваряйте фурната и докато печете десерта, защото и това може да предизвика спихването му.

При сервиране може да му добавите топка ванилов сладолед или нещо по ваш избор.

Ето го и крайния резултат:



Категория: Рецепти
Прочетен: 16370 Коментари: 6 Гласове: 1

Категория: Рецепти
Прочетен: 3378 Коментари: 0 Гласове: 3

Ето я и новата рецепта...

И понеже не съм сигурна за името на този сладкиш ( майка ми е взела рецептата от една своя приятелка), нека го наречем така:

Сладкиш с бишкоти, сирене Маскарпоне и ананас

За рецептата ще са ви нужни:

1 консерва компот от ананас
1 пакет бишкоти „Савоярди”
( мисля, че са около 400 гр., но няма да ви е нужен целият пакет)
400 гр. течна сладкарска сметана ( аз дори ползвам по-малко, около 250-300 гр.)

4 белтъка
1 кутия сирене „Маскарпоне”
300 гр. пудра захар


Започваме с  разбиване на 4-те белтъка и 2-3 с.л. от пудрата захар. (Аз лично с мелачка за кафе си смилам обикновена кристална захар, защото няма нужда да се купува пудра захар от магазина.) Разбиваме продуктите докато станат на сняг- пухкава и нетечна смес. Оставяме ги на страна.

  

След това разбиваме сладкарската сметана, добавяме захарта и разбиваме отново. Към получената смес прибавяме маскарпоне-то и отново разбиваме с миксера. Не се притеснявайте, че сместта може да стане доста стегната и да не прилича много на крем- сега ще я оправим!

                                
             

 
   
 
 
  

Към разбитите сметана, захар и маскарпоне прибавяме разбитите на сняг белтъци и разбъркваме с дървена лъжица. Аз много внимателно ги разбърквам с лъжицата и то само в една посока- поне така съм чувала,че се прави, за да не спаднат белтъците, но кой знае дали иначе се биха спихнали :).

Приготвяме си съд, в който ще поставим десерта- аз използвах новата си тава с подвижни стени (нали ми е нова придобивка и искам за всичко да я пробвам), но диаметър от 26 см се оказа малък, така че спокойно може да използвате малко по-голяма тава или ако искате да наредите десерта в чаши- така ще има отделна порция за всеки :).

Започваме да подреждаме десерта като потапяме всяка бишкота за малко в сиропа от ананасовия компот( не се притеснявайте,че сиропът изглежда малко като количество- ще ви стигне,даже понякога остава)

След това плътно (колкото можете) нареждате бишкотите по дъното на тавата.



Отгоре се слагат парчета от ананаса (добре е, ако не е нарязан, вие сами да си го нарежете на парченца). Върху тях слагате от крема. Процедурата се повтаря още веднъж- бишкоти,потопени в сироп, ананас, крем.


Така приготвеният десерт хубаво се заглажда,за да придобие естетичен вид (е, моя малко не го докарах на външност, но пък изпъкна с вътрешна красота :). Оставете го в хладилник за 24 часа (нали знаете,че се покрива с филио) и след  това сервирайте. По желание може да украсите с настърган шоколад или филирани бадеми.

See you soon :)



Категория: Рецепти
Прочетен: 2322676 Коментари: 448 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: pastryfactory
Категория: Рецепти
Прочетен: 2679922
Постинги: 7
Коментари: 497
Гласове: 11
Архив